Wat is yoga?

Yoga zoals wij die geven bij MOOD is een vorm van beweging waarbij ademhaling en bewust bewegen centraal staan. Yoga werkt met houdingen die allemaal een naam hebben gekregen, bijvoorbeeld de neerwaardse hond of de kindhouding. Je hoeft die niet allemaal van buiten te kennen, we zeggen je precies hoe je van de ene houding naar de andere kunt gaan op een logische manier. Soms blijf je een tijdje in een houding, andere keren beweeg je vlot van de ene naar de andere houding, dat noemen we dan een flow.


Yoga kan zowel stretchend als versterkend voor je spieren zijn. Het kan je helemaal tot rust brengen of flink doen zweten, afhankelijke van hoe de les is samengesteld. In de meeste lessen is er wat van beide elementen aanwezig: zowel het intensieve als het ontspannende.


Iedere les wordt afgesloten in de lijkhouding: een rusthouding waarbij je op je rug ligt, alle spieren ontspannen. Vaak wordt gezegd dat deze houding de belangrijkste houding is in yoga, waarbij je al het werk van de les en de voordelen van de vorige houdingen laat inwerken en binnensijpelen in je hele systeem. Hierdoor kom je met een zalig gevoel en opgeladen batterijen van je mat af. 


Over je mat gesproken: in principe heb je niets nodig om yoga te beoefenen, maar er zijn wel enkele dingen die het je aangenamer maken zoals: - comfortabele kledij waarin je bewegingsvrijheid hebt - een anti-slip matje dat niet te dik is

Dat is zowat het belangrijkste. Verder zijn er wel nog enkele andere hulpmiddelen maar deze zijn niet essentieel in onze lessen. Dan heb ik het over yogablokken, bolster, yogariem,.. enz.


Yoga doe je op je blote voeten, hierdoor heb je meer grip en zelfs een beter evenwicht. Soms kan dit zorgen voor krampen als je voeten het niet gewoon zijn om te staan zonder de steun van je schoenen. Maar hoe vaker je het doet, hoe meer je zal merken dat het net klachten kan verlichten.


Er bestaan ook nog andere vormen van yoga zoals je kan lezen in de blog ‘verschillende soorten yoga’ (coming soon 😉). Maar oorspronkelijk komt het woord yoga uit het Sanskriet. Sanskriet is zo’n beetje het latijn van het Midden-Oosten van vroeger. Alle deelklanken hebben verschillende betekenissen (dus yo en ga). Hierdoor zijn er veel betekenissen verbonden aan 1 woord en kunnen vertalingen erg van elkaar afwijken en tegelijk de betekenis verdiepen. Maar simpelweg en vrij vertaald betekent yoga verbinding. Die verbinding kan breed geïnterpreteerd worden. Verbinding met jezelf, verbinding tussen lichaam en  geest, tussen ademhaling en beweging, tussen mensen…


Yoga in de brede zin van het woord omvat veel meer dan de houdingen. Het is dan een paraplubegrip waaronder ook ademhalingsoefeningen en meditatie vallen. Er is zelfs een hele filosofie aan verbonden. Maar je hoeft niets van dat alles te doen of te weten om deel te nemen aan de lessen en om van de voordelen van de houdingen te genieten. Daarover meer in onze volgende blog ‘waarom yoga?’


Bij MOOD horen we ook graag van jou!

  • Heb je je afgevraagd wat yoga is? Heb je door deze blog een antwoord gevonden op je vraag?

  • Wat betekent yoga voor jou?

  • Welke ‘verbinding’ zoek jij door aan yoga te doen?

Sanne Vaesen


140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven