pexels-ben-mack-5326902.jpg

pijler 2: luisteren naar je lichaam (voelen)

‘Lose your mind and come to your senses’ - Fritz Perls

 

Om zicht te krijgen op je gedachtepatronen kan het helpen om stil te staan bij wat je voelt, ons lichaam reageert namelijk op onze gedachten. Gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen kunnen een eerste indicator zijn dat er wat met je gebeurt en je zo dus beetje bij beetje in verbinding brengen met welke gedachten er aan deze gevoelens zijn vooraf gegaan.

Luisteren naar je lichaam. Het klinkt logisch, maar hoe doe je dat? Van jong af aan leren we eigenlijk om net niet naar ons lichaam te luisteren, om de signalen van ons lichaam te negeren. “Niet flauw doen.” “Maar nee, het doet geen pijn.” “Eet je bord leeg”. Terug in contact komen met je lichaam en afstemmen op wat je voelt (emoties en lichamelijke sensaties) en wat jij nodig hebt is fundamenteel om gezond en gelukkig te worden. Er schuilt zoveel wijsheid in ons lichaam en onze intuïtie. Je lichaam weet wat goed is voor je en wat jij nodig hebt. Het is een enorm krachtige tool om in te zetten op je pad naar verandering.

Een ander belangrijk onderdeel van deze pijler is leren omgaan met negatieve emoties. Ik ervaar dagelijks in mijn praktijk dat dit een groot struikelblok is voor veel mensen. Hoewel negatieve emoties en ongemak deel uitmaken van het leven, leren de meeste mensen niet hoe ermee om te gaan. Je verdooft, zo hoef je geen pijn en ongemak te voelen. Dit kan op verschillende manieren: met voeding, binge-watchen, shoppen, maar ook hard werken en extreem veel sporten. Wanneer je jezelf verdooft met voeding, kom je al snel in een negatieve cirkel terecht. Je voelt je slecht – je eet – je voelt je slecht omdat je gegeten hebt – je geeft meer kritiek op jezelf – je ‘moet’ meer verdoven.

Leren omgaan met negatieve gevoelens zonder deze te moeten verdoven is essentieel om te kunnen veranderen. Zolang jij verdovingsmechanismen zoals voeding nodig hebt om je goed te voelen, is het moeilijk om ongezonde eetpatronen los te laten. Laat je gevoelens jouw leermeesters worden.