pexels-s-migaj-747964.jpg

pijler 6: jezelf aanvaarden, zelfliefde en zelfzorg, mildheid en zachtheid voor jezelf

‘The curious paradox is that when I accept myself just as I am, then I can change’ – Carl Rogers

Self-love is the balance between accepting yourself as you are while knowing you deserve better and working towards it. – Vex King

Wanneer ik met een nieuwe cliënte aan de slag ga, botsen we uiteindelijk bijna altijd op een overtuiging van ‘niet goed genoeg zijn, niet de moeite waard zijn’. Als vrouw heb je zoveel rollen te combineren dat je bijna per definitie jezelf voorbijloopt en tekortschiet, met een bijhorend schuldgevoel tot gevolg. Daarenboven zijn de meeste vrouwen ook nog eens ongelooflijk streng voor zichzelf.

Je focust op externe zaken in de hoop dat deze je gelukkig maken. Als ik… dan…, maar: als je dat al bereikt, dan is het vaak van korte duur. Het goede nieuws: de liefde die je buiten jezelf zoekt, kan je ook bij jezelf vinden. Alles wat je zoekt, kan je jezelf geven.

Maar hoe doe je dat dan? In tijdschriften en op sociale media wordt zelfliefde en zelfzorg vaak gelinkt aan een warm bad, een massage, sauna… Dit kan er inderdaad een mooi onderdeel van zijn, maar het gaat verder dan dat.

Wat als je voor jezelf zou zorgen zoals je zorgt voor de mensen die je graag ziet? Minder kritisch, stress reduceren, op tijd slapen, gezond eten. Vaak zijn het net de minder gemakkelijke keuzes die ervoor zorgen dat je goed voor jezelf zorgt.

Maar als ik mezelf graag zie en mezelf aanvaard zoals ik ben, dan hoef ik toch niets meer aan mezelf te veranderen? Dat kan, maar eigenlijk is jezelf aanvaarden net een voorwaarde om te kunnen veranderen. Het feit dat je jezelf graag ziet, wil niet zeggen dat je niet wil blijven groeien als persoon, maar je vertrekt niet meer vanuit ‘moeten’, het dwingende, de verplichting, de obsessie. Vanuit streng zijn voor jezelf en een negatieve houding (het moet altijd mooier, strakker…) op dieet gaan werkt niet op lange termijn. Kritisch zijn ten opzichte van jezelf (en bij veel vrouwen is die kritische stem heel erg aanwezig), schaamte, jezelf van alles verwijten, ervan overtuigd zijn dat je niet genoeg wilskracht hebt… brengt je meestal niet dichter bij je doelen, anders had je die ongetwijfeld al bereikt! Je geeft jezelf op deze manier namelijk voortdurend de boodschap dat je niet goed genoeg bent zoals je bent. En waarom zou je wel moeite doen voor iemand die niet de moeite waard is?

Wanneer je daarentegen vertrekt vanuit liefde voor jezelf, jezelf graag zien, erin geloven dat jij het allerbeste verdient en dat je dit ook kan realiseren, dan wordt het een ander verhaal en wordt het net wat gemakkelijker om andere keuzes te maken. Je kiest bewust voor een fit lichaam, je nog beter voelen, gezonder door het leven gaan, meer energie en sterker te worden. Je gelooft in jezelf en dat jij de kracht in je hebt om te bereiken wat je wil bereiken, ook gewicht verliezen. Ik geloof dat iedereen het verdient om haar favoriete zelf te worden en dat het ook voor iedereen haalbaar is.